Om alle gezinnen te kunnen voorzien van gevarieerd voedsel, proberen wij voedselpakketten samen te stellen waarin versproducten, zoals groente, brood, fruit en zuivel, waar mogelijk zelfs vlees, zijn opgenomen. Daarnaast zouden wij graag verzorgende producten zoals shampoo, deodorant, tandpasta en doucheschuim opnemen.
Voor al deze producten zijn wij afhankelijk van bedrijven die hun overtollige goederen aan ons ter beschikking stellen. Daarnaast ontvangen wij producten uit inzamelingsacties bij supermarkten, scholen en kerken.
U kunt het werk van de Voedselbank op verschillende manieren ondersteunen:
MET PRODUCTEN
Dat kan om kleine of grote hoeveelheden gaan, op incidentele of regelmatige basis. De enige voorwaarde die wij stellen is, dat de goederen kwalitatief nog goed zijn en dat de uiterste houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken.
Producten waarnaar geen vraag (meer) is, waar teveel voorraad van is, waar de THT datum te dichtbij komt om ze nog in het distributiekanaal af te zetten, of waar de verkeerde verpakking omheen zit bijvoorbeeld. Het mes snijdt vaak aan 2 kanten: de producent bespaart afvoer- en stortingskosten, de ontvangende organisaties en personen worden gigantisch geholpen.
Wij beschikken over een koel- en vriescel en kunnen dus ook vers- en diepvriesproducten opslaan en distribueren. Uiteraard zijn wij ook blij met bijdragen van bedrijven die niet noodgedwongen hun goederen kwijt moeten, maar die geheel vrijwillig ons initiatief willen steunen om iets aan de probleemsituatie van de ontvangers te kunnen doen.
Wij garanderen dat de goederen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt, maar uitsluitend aan klanten van de Voedselbank ter beschikking worden gesteld!
MET GOEDEREN EN DIENSTEN
Een organisatie als de onze heeft natuurlijk ook behoefte aan zaken zoals verzekeringen, onderhoud van de transportmiddelen, verpakkingsmateriaal, kantoorartikelen, kopieer- en offsetfaciliteiten, computerbenodigdheden e.d.
Daartegenover biedt de Voedselbank de mogelijkheid aan bedrijven die daar prijs op stellen, om hun naam of logo met een hyperlink naar uw eigen website op de sponsorpagina van onze website op te nemen.
MET EEN FINANCIËLE BIJDRAGE
Uiteraard zijn wij blij met iedere donatie. Ook hiervoor kan als tegenprestatie vermelding op de sponsorpagina worden aangeboden.
Voor meer informatie over donaties zie Financiële bijdrage – eenmalig/periodiek.
HOUDBAARHEID PRODUCTEN
Over de houdbaarheid van producten ontstaat nog wel eens een discussie en wordt er verschillend gedacht over de betekenis van de houdbaarheidsdatum. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) geeft hier een duidelijk antwoord op. Ook de Voedselbank Alphen aan den Rijn en Omstreken valt onder de controle en gezag van de Voedsel en Waren Autoriteit en zal dus moeten voldoen aan wat zij voorschrijft.
HYGIËNE & HOUDBAARHEID
Hoe charitatieve instellingen en vrijwilligersorganisaties moeten omgaan met de hygiëne en houdbaarheid van producten staat in informatieblad 76 van de VWA. Hierin staat ook duidelijk omschreven, wat verstaan wordt met TGT (te gebruiken tot) en THT (tenminste houdbaar tot). De omschrijving TGT vindt u op producten die snel kunnen bederven, zoals versproducten als zuivel, vlees, gebak groenten en fruit.
KWALITEIT GARANTIE
Bij producten met een THT-datum kan de smaak en/of uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De fabrikant garandeert de kwaliteit van het betreffende product tot genoemde datum We zien hier echter duidelijk, dat vele producten (veel) langer, tot maanden en zelfs jaren over de datum, gebruikt mogen worden dan de THT datum, mits aan bepaalde richtlijnen wordt voldaan.